Žitné bulky
Suroviny:
400ml polotučného mléka
1 balíček sušeného droždí
2 lžičky třtinového cukru
500g celozrnné žitné mouky hladké
2 lžičky soli
2 vejce
2 lžíce olivového oleje
dýňová semínka na ozdobu
Postup:
V hrnečku smícháme 150ml vlažného mléka, sušené droždí a třtinový cukr. Necháme vzejít kvásek a mezitím si připravíme do mísy mouku, sůl, vejce a olivový olej. Můžeme přidat na chuť i drcený kmín. Vše smícháme a můžeme přidat hotový kvásek a zbylé množství vlažného mléka. Uděláme těsto, nejlépe v robotu, které hněteme 2 - 3 minuty. Poté dáme kynout asi na hodinu. Hotové těsto prohněteme a rozdělíme na 8 stejně velkých bulek, které dáme na plech vyložený pečícím papírem. Na plechu necháme kynout asi 15 minut. Mezitím si předehřejme troubu na 195° a po vykynutí si bulky potřeme trochou vody a ozdobíme dyňovými semínky. Pečeme cca 25 minut.